Trd oreh – prevajalkin blog

Wigtown – škotsko mesto knjig

17.04.2013 · Brez komentarjev

Nekoč pozabljeno mestece je danes dom številnih knjigarnic in antikvariatov ter drugih s knjigami povezanih dejavnosti. Obiščeva ga ravno v času knjižnega festivala Wigtown Book Festival, ki enkrat letno gosti številne pisatelje in druge strokovnjake na področju literature.

Mesto knjig

Po navadi slikovito podeželsko mestece z zanimivo zgodovino, kjer je veliko antikvariatov in knjigarnic z rabljenimi knjigami. Za ustanovitelja prvega mesta knjig Hay-on-Wye v Walesu velja Richard Booth. Hay-on-Wye, ki je nastal okrog leta 1970, menda danes imenujejo svetovna prestolnica knjig.

Koncept, katerega cilj je razvoj turizma na podeželju, se je izkazal za nadvse uspešnega in sledile so mu številne evropske države. Seznam mednarodne organizacije Interational Organisation of Book Towns (IOB) trenutno šteje okrog 20 mest knjig v Evropi in 10 drugod po svetu.

Prva mesta knjig: Bredevoort (NL), Fjærland (NO), Hay-on-Wye (GB), Kampung Buku (MY), Montereggio (IT), Redu (BE), Sedbergh (GB), St-Pierre-de-Clages (CH), Sysmä (FI), Tvedestrand (NO), Wigtown (GB), Wünsdorf-Waldstadt (DE), Uruena (ES).

Wigtown

Wigtown je uradno postal mesto knjig leta 1998. Pred tem je bil gospodarski položaj v mestu precej klavrn, saj sta leta 1990 propadla oba glavna delodajalca, tako destilarna kot tudi mlekarna.

Pred menda največjim škotskim antikvariatom The Book Shopom

To je le začetek knjižnega labirinta.

Danes je v mestu 20 podjetij, ki se ukvarjajo s pisanjem, branjem, založništvom ali knjigoveštvom, od tega 12 antikvariatov. Posebej gre omeniti menda največji antikvariat na Škotskem The Book Shop, na otroško literaturo specializirani The Box of Frogs, in The Old Bank Bookshop z obsežno zbirko kvalitetnega notnega gradiva.

Nekoč moja najljubša knjigarnica, ki je ni več.

Mestece dnevno privabi lepo število turistov, posebej živahno pa tam postane jeseni v času 10-dnevnega knjižnega festivala Wigtown Book Festival, na katerem mnogi priznani pisatelji predstavljajo svoje najnovejše knjige in kjer se zvrsti tudi nekaj zanimivih literarnih predavanj in razprav.

The Old Bank Bookshop

Midva sva tam v nedeljo, ko v knjigarnici The Old Bank Bookshop ravno gostuje Louis de Bernières s svojo novo zbirko kratkih zgodb Notwithstanding. Tik pred branjem, ki se ga žal ne moreva udeležiti, ker so vstopnice že razprodane, se Ants še potika med policami, jaz pa se osupla nad obiljem zatopim v brskanje po obsežnem notnem gradivu slavnih skladateljev. Pri vnetem brskanju po od starosti porumenelem gradivu se mi pridruži nasmejan možicelj z razmršenimi belimi lasmi, lastnik antikvariata in gostitelj: Povejte mi, če naletite na Mangoréjeve note za mandolino. Louis de Bernières jih zbira in rad bi mu jih podaril. Ravno jih z veselim vzklikom najde, ko ga za rokav že pocuka neka znanka in mu pomoli izvod Corellijeve mandoline, ali bi ji lahko spravil Louisov podpis. Lahko. In že odbrzi, da pripravi še poslednje malenkosti, saj počasi že prihajajo prvi srečni gostje, ki bodo deležni srečanja s slavnim pisateljem.

  • Share/Bookmark

Kategorije: Utrinki s Škotske · nekategorizirano
Tagano: , , , , , , , ,0 odgovorov ↓

  • Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !