Trd oreh – prevajalkin blog

Projekt za srečo

10.10.2013 · Brez komentarjev

Avgusta sem prebrala zelo navdihujočo knjigo ameriške avtorice Gretchen Rubin z naslovom The Happiness Project (Projekt za srečo). Gretchen se je nekega dne na avtobusu zavedela, da ima sicer čisto v redu življenje, vendar da ni tako srečna, kot bi lahko bila. Odločila se je za enoletni projekt, v katerem se je vsak mesec posvetila določenemu področju svojega življenja, ki ga je želela izboljšati. Pogosto je zaradi tega morala spremeniti sebe in svoje navade. Februarja, ko je želela izboljšati svoj odnos z možem, si je na primer morala priznati, da je pravzaprav prav sitna žena. Najprej je morala opustiti tečnarjenje, preden je bila nagrajena z več topline v odnosu.

Gretchen se je v sklopu svojega projekta ukvarjala še s tem, kako si dvigniti energijo, kako zvišati cilje pri delu, kako se razvedriti v odnosu do otrok, kako najti pravo razvedrilo zase in si vzeti čas zanj, kako si vzeti čas za prijatelje, kako je sreča povezana z denarjem itn.

Naj omenim samo nekaj stvari, ki so me navdahnile, da sem se jih lotila še sama, ali pa sem pri branju na veliko prikimavala, ker nekatere že počnem in vem, da delujejo.

Bodi Gretchen. Prvo in najpomembnejše pravilo, ki bi ga moral po mojem upoštevati prav vsak. Pravilo pomeni, da se je Gretchen zavedela dejstva, da smo si ljudje različni, in sprejela svojo individualnost oziroma drugačnost. V njenem primeru recimo to pomeni, da se je nehala obsojati, ker je zvečer najraje doma na kavču, namesto da bi bila v gledališču, kinu ali na zabavi. Sprejela je tudi, da v prostem času rada bere otroško literaturo.

Odvrzi kramo. To je odlična terapija za dvig energije. S tem ko izpraznimo iz omar obleke, ki jih ne nosimo več ali jih sploh nikoli nismo, polomljene igrače, stare revije itn., ne ustvarimo samo fizičnega, temveč tudi mentalni prostor. Posebej me je navdušila zamisel, da naj bi imel vsakdo v stanovanju popolnoma prazno polico (kakšno razkošje!) in predal za šaro (včasih pride prav).

Postani boljše volje, poj zjutraj. Jutra, ko morajo otroci v vrtec ali šolo, znajo biti kar hektična, in če so starši napeti, se otroci upirajo, jočejo … Tako se je Gretchen odločila, da bo jutra začenjala s petjem. Mar ni to čudovit način, kako prebuditi otroka? Odtlej jutranje priprave menda potekajo veliko bolj gladko (si bom zapomnila!).

Bodi prizanesljivejša. Ljudje smo preveč nagnjeni h kritiziranju (sebe in drugih). To pa zato, ker se je lažje skriti za ciničnimi in posmehljivimi pripombami, kot pa biti prijazen, odprt in sočuten do ljudi in tako pokazati svojo ranljivost. Ampak verjemite, da so prijazni in sočutni ljudje veliko srečnejši.

Ne obrekuj. Obrekovanje ali, kot ga nekateri imenujejo, slovenski šport. Pa ni samo slovenski, najdemo ga povsod po svetu, saj je obrekovanje (ne preveč konstruktiven) način povezovanja med ljudmi. Ampak ali ste se kdaj zavedeli, da se po obrekovanju počutite slabo? Čenčanje nam pravzaprav jemlje moč.

In še splošna resnica, do katere je prišla med projektom:
Če sem srečna sama, so srečni ostali.
Če so srečni ostali, sem srečna sama.

Kaj menite o projektu za srečo? Bi se ga lotili ali pa ste se že lotili česa podobnega? S čim se spravite v boljšo voljo?

  • Share/Bookmark

Kategorije: Kaj berem · Razmišljanja · nekategorizirano
Tagano: , , , , , , , , , ,0 odgovorov ↓

  • Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !